Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, November 2, 2010

Mengawal diri ketika MARAH

Hanya denganmengingati ALLAH hati kan menjadi tenang

Jangan MARAH


Alhamdulillah...kali nh entry post ana berkenaan dengan mengawal diri ketika MARAH.

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda:

" Bukanlah orang yang gagah perkasa itu seorang yang mampu merebahkan orang lain, tetapi sebenarnya orang gagah perkasa ituialah orang yang mampu mengawal dirinya ketika marah"

(H.R Bukhari dan Muslim)
MasyaAllah..begitu terperincinya ISLAM menerangkan kita sehinggakan bab marah pun dititikberatkan. Betul, terkadang kita akan berasa sangat marah pada seseorang. sifat marah itu adalah sifat semulajadi yang ada pada setiap insan dan marahit akan menjadi lebih baik apabila kena pada tempatnya seperti marah kepada orang mempersendakan agama atau merubah hukum-hakam agama.

Tetapi MARAH yang bukan pada tempatnya adalah satu perangai yang KEJI, kerana MARAH akan mengakibatkan seseorang itu bertindak terburu-buru dan mengikut hawa nafsunya dan biasanya akan menimbulkan penyesalan di hari kemudian.

Oleh itu, MARAH seperti ini hendaklah dikawal dan jangan dilepaskan, kerana apabila sesuatu tindakan dibuat dalam keadaan MARAH maka tindakan itu dibuat dalam bentuk yang tidak sihat dan tidak menghasilkan faedah bahkan akan menyebabkan penyesalan dan kerugian.

Sebenarnya SYAITAN berusaha kita menjadi MARAH . dan apabila kita sedang MARAH maka mudah sekali bagi syaitan menggoda dan memesongkan kita kerana pertimbangan yang sihat telah hilang dan akal telah diliputi emosi sehingga emosi tidak dapat berfungsi dengan baik.

Maka seseorang yang dapat mengawal dirinya daripada melepaskan keMARAHanya beerti dia berjaya melawan syaitan yang akan mengheretnya ke jurang kebinasaan, kejahilan dan penyesalan. (TAHNIAH BUAT YANG BERJAYA MENGAWAL KEmarahAN KERANA ANDALAH SEBENARNYA ORANG YANG GAGAH).

Dan kemampuan seseorang melawan syaitan iaitu musuh yang tidak nampak ini adalah lebih HEBAT daripada kemapuan seseorang yang hanya dapat menewaskan musuh yang nampak didepan mata.

(Rujukan: kitab empat puluh hadits akhlak mulia)

P/S: jadi, jom kita sama-sama melawan sifat MARAH...la taghdhob=jangan marah.... sama2 banyakkan istighfar dan muhasabah diri kay!SELAMAT MENCUBA DAN SALAM MUJAHADAH=)

No comments:

Post a Comment